Heb je een nieuwe fiets accu? Lees deze stap-voor-stap gids!
Je hebt zojuist je fietsaccu ontvangen en bent klaar om je e-bike een nieuw leven in te blazen met deze accu. Maar wat zijn dingen waar je rekening mee moet houden bij het eerste gebruik van je e-bike accu?
Wat er aan bod komt in deze blog
- Je nieuwe accu is binnen! Wat moet je nu doen?
- Langzaam of snel? Ontdek de ideale laadtijd voor jouw accu
- Zorgeloos je e-bike accu bewaren: zo blijft hij in topconditie!
- Hittegolf of vrieskou? Geef je accu geen temperatuurshock!
- Verleng de levensduur van je e-bike accu: zo doe je dat
- Help de natuur en lever je versleten accu in!
- Conclusie
Je nieuwe accu is binnen! Wat moet je nu doen?
Wanneer je de accu voor je e-bike ontvangt, laad je de fietsaccu eerst volledig op zonder het laadproces te onderbreken. Leg de fietsaccu dus aan de oplader en laad deze tot 100% op, zonder de stekker uit het stopcontact of de accu te halen.
Daarna kun je de fietsaccu gaan gebruiken, waarbij het ontladen belangrijk is. Het ontladen van een e-bike accu betekent dat je de accu leeg fietst. Dit hoeft niet in één keer, maar kan in meerdere fietstochten. Zorg ervoor dat je de accu tot 10-15% leeg fietst; helemaal leeg fietsen is niet nodig. Herhaal deze cyclus drie keer. Kortom: als de accu onder de 10-15% komt, laad hem dan weer volledig op en herhaal het ontladen tot 10-15%.
Langzaam of snel? Ontdek de ideale laadtijd voor jouw accu
De laadtijd van een accu varieert afhankelijk van het type. Grotere en krachtigere accu’s hebben meestal een langere laadtijd dan kleinere modellen. Met een standaard oplader kun je uitgaan van ongeveer 6-8 uur voor grotere accu’s en 3-5 uur voor kleinere accu’s. Een snellader kan dit proces bijna twee keer zo snel laten verlopen. Je kunt de laadtijd van je fietsaccu ook zelf berekenen door het aantal Ah (Ampère-uur) van de accu te delen door het aantal A (Ampère) van de lader. Bijvoorbeeld: een accu van 14Ah heeft 7 uur nodig om volledig op te laden met een lader van 2A, maar slechts 3,5 uur met een lader van 4A. Hoe hoger het aantal ampère van de lader, hoe sneller je accu opgeladen is.
Lees hier onze uitgebreide blog over het opladen van een e-bike accu.
Zorgeloos je e-bike accu bewaren: zo blijft hij in topconditie!
Om de levensduur van je e-bike accu te verlengen, is het belangrijk deze op de juiste manier te bewaren. Bewaar de accu bij voorkeur op een donkere, droge en koele plek met een temperatuur tussen de +5°C en +25°C. Wanneer je de accu voor langere tijd niet gebruikt, haal deze dan uit je fiets en berg hem op in een veilige plek, bij voorkeur in een fietsaccu-tas. Zorg er altijd voor dat de accu niet leeg is om diepteontlading te voorkomen. Berg hem dus nooit leeg op! Elke accu heeft te maken met zelfontlading, waarbij de lading langzaam afneemt, wat helaas onvermijdelijk is. Als je de accu leeg weglegt en deze zichzelf verder ontlaadt, kan diepteontlading optreden, wat de accu blijvend kan beschadigen. Ons advies is om de accu met een lading van 60-80% op te bergen en hem ongeveer elke drie maanden bij te laden tot datzelfde niveau.
Hittegolf of vrieskou? Geef je accu geen temperatuurshock!
Verleng de levensduur van je e-bike accu: zo doe je dat
De levensduur van je e-bike accu is afhankelijk van verschillende factoren zoals omgeving, opslag en gebruik. Hoewel de capaciteit van de accu bij veroudering langzaam kan afnemen, zelfs met goede verzorging, kun je met het juiste onderhoud de levensduur verlengen. Het is belangrijk om de accu op de juiste manier op te laden en op te bergen. Verder is het ook van belang om extreme temperaturen te vermijden. Door deze eenvoudige stappen voorkom je dat je accu met pensioen wil en kun je de prestaties van je accu optimaliseren en vervanging langer uitstellen. Wil je graag meer tips over het verlengen van de levensduur van jouw accu? Klik dan hier om onze blog hierover te lezen
Help de natuur en lever je versleten accu in!
Conclusie
Om de levensduur en prestaties van je nieuwe e-bike accu te optimaliseren, is het belangrijk deze goed te gebruiken, op te laden en te bewaren. Start door je accu volledig op te laden zonder onderbrekingen en herhaal een cyclus van ontladen en opladen enkele keren om de capaciteit te stabiliseren. Bewaar de accu op een droge, koele plek en vermijd extreme temperaturen die de cellen kunnen beschadigen. Regelmatig opladen en goed onderhoud zorgen ervoor dat je accu langer meegaat. Wanneer de accu uiteindelijk vervangen moet worden, kun je hem bij een Stibat recyclepunt, milieustraat of fietsenwinkel inleveren voor duurzaam hergebruik van materialen. Met deze stappen houd je je accu in topconditie, vermijd je vroegtijdige slijtage en draag je bij aan een milieuvriendelijk recycleproces.